Tietoa festivaalista

Uusi liediin keskittyvä festivaali tuo valoa marraskuuhun

Baritoni Aarne Pelkosen ja pianisti Juho Alakärpän suunnittelema Helsingin konserttisaleihin, kahviloihin ja kirjastoihin levittyvä tapahtuma Laulun valo – The Light of the Lied juhlii runouden ja musiikin liittoa tuomalla yleisön eteen maailmanluokan liedduon, alakouluikäisiä laulaja-pianisti-pareja sekä useita nuoria, Lied-akatemian kursseille osallistuneita duoja. Festivaalin osana kuullaan mezzosopraano Anne Sofie von Otterin ja pianisti Bengt Forsbergin konsertti. Festivaalin järjestää Suomen Lied-akatemia ryyhteistyössä Suomalaisen Laulumusiikin Akatemia ry:n ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa.

Liedin monimuotoisuus yli 30 esiintyjän voimin 

Ohjelmassa korostuu liedmusiikin monimuotoisuus yhden teeman tai teemasäveltäjän sijaan. Festivaalin nimen mukaisesti valo on läsnä monessa konsertissa. Taiteellisen johtoduon Pelkosen ja Alakärpän omassa konsertissa kantaesitetään Jyrki Linjaman laulusarja Kirkas, hämärä, kirkasEeva-Liisa Mannerin teksteihin. Liedin supertähden Anne Sofie von Otterin konsertissa esiintyy tämän pitkäaikaisen duopartnerin Bengt Forsbergin ohella von Otterin poika kitaristi Fabian Fredriksson

Oopperalavoilla menestyneitä suomalaisia laulajia Aarne Pelkosen lisäksi kuullaan Balderin salissa, kun Pohjolan Puccini -konsertissa sopraano Hedvig Paulig ja mezzosopraano Melis Jaatinen laulavat Tauno Pylkkäsen harvoin kuultuja yksinlauluja koko konsertin baritoni Tuomas Lehtisen ja pianisti Tuomas Juutilaisen kanssa. Lied- ja laulutaiteen tulevaisuus asetetaan näytille nuorten liedduojen konsertissa, kun duot Juho Punkeri (tenori) ja Maritta Manner (piano) sekä Aurora Marthnes (sopraano) ja Elias Miettinen (piano) esiintyvät otsikolla Suomalaisen laulun valo. 

Lasten Lied -päivä Oodissa avaa laulettuja runoja kaiken ikäisille 

Lasten Lied -tapahtumassa keskustakirjasto Oodissa esiintyy kahdessa konsertissa kymmeniä liediä opiskelevia lapsia ja nuoria ympäri Suomea. Pedagogit ja Lasten Lied -kirjan tekijät Marjukka Eskelinen ja Saara-Maija Strandman ovat kutsuneet tapahtuman kummiksi baritoni Jorma Hynnisen. Konserttien yhteydessä lapsiyleisö osallistuu laulujen tapahtumia kuvittamalla piirtäen ja kuvakorttien avulla. Oodissa kuullaan myös Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsenten, taiteellisen johtokaksikon sekä mezzosopraano Ulla Raiskion ja pianisti Heikki Pellisen eläinaiheinen konsertti. 

Pääsymaksuttomia konsertteja after work -hengessä 

Lied-akatemian kursseilla koulutettuja, ammattiopinnoissaan pitkällä olevia duoja kuullaan yhteensä viidessä pääsymaksuttomassa kahvilakonsertissa ravintola Kappelissa ja Robert’s Coffee Jugendissa. Konserteissa kuullaan paljon suomalaista musiikkia Kaija Saariahosta Sibeliukseen, Melartiniin ja Madetojaan. Teoksia, tekstejä ja esiintyjien mietteitä avataan esitysten lomassa yleisölle. 

Yhteistyön avulla liedtaiteen asialla 

Festivaalin tavoitteena on korkeatasoisten konserttien ja liedin erikoislaatua avaavien tuotannollisten järjestelyjen avulla tuoda laulun valoa sekä taidemusiikin vakiintuneille ystäville että ensikertalaisille. Suomen Lied-akatemia on viisivuotisen olemassaolonsa aikana mestarikurssittanut noin sataa nuorta liedparia ammattiopinnoissa ja kouluttanut melkein saman verran liedpareja musiikkiopistoissa ympäri maan. Laulun valo -festivaalin yhteydessä järjestetään yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa Anne Sofie von Otterin ja Bengt Forsbergin mestarikurssi, jota yleisö pääsee seuraamaan pääsymaksutta. Merkittävä yhteistyökumppani Suomalaisen Laulumusiikin Akatemia tuottaa festivaalin osana yhdysvaltalaisen musiikkitieteilijän ja liedin asiantuntijan Susan Youensin yleisölle avoimet luennon romanttisen liedin synnystä.  Amerikkalainen musikologin ja tutkijan lied-aiheiset kirjat ovat levinneet ympäri maailmaa. Ensimmäisellä Suomen-käynnillään hän tulee luennoimaan pe 22. ja la 23.11 liedistä yleensä ja erityisesti Hugo Wolfista. Hänen syvä perehtyneisyytensä saksalaiseen kulttuuriin avaa uusia näkökulmia tuttuihinkin aiheisiin.

Järjestäjä Suomen Lied-akatemia ry
Yhteistyössä Suomalaisen Laulumusiikin Akatemia ry:n ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa

Lämmin kiitos tuesta Paulon säätiö, Héléne och Walter Grönqvists stiftelse, Valovalo Oy sekä yksityiset tukijat.

Anne Sofie von Otterin ja Bengt Forsbergin konsertti sunnuntaina 24.11.2019 klo 16.